100 let cesty ke svobodě

27. 10. 2018 9:19:54
Naše krásná země v těchto dnech slaví 100 let své existence. 100 let událostí, které náš národ formovaly a pozvolna nás posunuly z puberty na práh dospělosti.

Prošli jsme si těžkými obdobími, ať samotným vznikem po rozpadu Rakouska-Uherska, několika ekonomickými a hospodářskými krizemi, mnichovskou zradou a zvěrstvem druhé světové války, nástupem komunismu, který zdecimoval naši zemi a zformoval nešvary, které nás provází často i dnes. A v neposlední řadě odloučením s naším hrdým slovenským bratrem.

Nebylo ale jen zle. Náš stát si prožil i období plná naděje a optimismu. Ať v roce 1918, kdy mladý stát pod vedením státníka světového formátu Tomáše G. Masaryka došel k zasloužené samostatnosti. Nebo při vysvobození z kleští nacistického blázna Adolfa Hitlera, ale také vytouženou sametovou revolucí, kterou nás vyvedl na výsluní civilizovaného světa Václav Havel. Od devadesátých let minulého století jsme konečně chytli západní směr, stali se součástí západní Evropy.

Právě v době našich 100. narozenin jsme na prahu dospělosti, kdy se rozhodujeme, zda dále pokračovat ve směru na západ nebo otočíme kormidlo zpět na východ.

Já se jednoznačně přikláním k evropským hodnotám, které mi jsou bližší. K zodpovědnosti za svůj život, respekt k životu ostatních a rozmanitosti lidských kultur. Samozřejmě při striktním dodržování zásad našeho právního státu a respektu morálních hodnot, které se bohužel poslední dobou začínají vytrácet.

Jsem hrdý, že mohu být členem Evropské unie, která sice má své mouchy, ale to neznamená, že je výhodnější ji zničit. Ba právě naopak. Udělat vše pro její dolaďění k dokonalosti je přece lepší variantou. Nezapomínejme, že díky EU (ale i OSN, NATO, které vznikly krátce po II. světové válce) žijeme více jak 70 let v míru.

Žijeme v době, kdy nám nikdo nediktuje, co máme dělat. Pokud máme vůli a odhodlání, tak můžeme zbohatnout, aniž bychom se stali nepřáteli státu. Zkrátka rozhodnutí o našem životě je jen na nás. A v tom cítím největší svobodu, za kterou bojovali naši rodiče a prarodiče.

Není vše jen růžové, protože stále se mezi námi najdou ještě i tací, kteří na úspěch koukají skrz prsty, protože věří, že všichni bychom měli mít stejně. Ale to už je jen dozvuk lživé komunistické ideologie, která nás manipulovala dlouhé desítky let. Spíše mě tíží krize morálních hodnot a ztráta vzorů společnosti s vizemi většími než je jen prospěch vlastního holdingu.

Jsem životním optimistou, a proto věřím, že náš národ je již dospělý a nenechá se ani opít koblihou, ani přesvědčit křivdou starého pána, ale půjde dál po stopách našich velikánů Tomáše G. Masaryka či Václava Havla.

Vstupme do dalšího století naši existence jako sebevědomý, dospělý národ, pro který není úspěch sprosté slovo, který si váží svobody a pevně kráčí k zářné budoucnosti jako hrdý člen západní Evropy.

Autor: Lukáš Otys | sobota 27.10.2018 9:19 | karma článku: 8.83 | přečteno: 146x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 496 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 926

Jsem podnikatel a politik.

Od roku 2009 spoluvlastním francouzskou cukrárnu Saint Tropez v centru Prahy. 

Působím také v mediální společnosti Radiohouse.

Od roku 2015 jsem krajským předsedou TOP 09 v Karlovarském kraji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...