Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vesnice se 400 obyvateli nedaleko Stuttgartu. Hriste samozrejme patri obci, ale trener je neplaceny a kluci i holky trenuji dvakrat tydne. V sobotu hrajou nejaky ty okresni prebory. Hrace oblekaji mistni sponsori, takze na triku maji logo mistni stavebni firmy nebo vinarskeho druzstva. Ono to nejak patri ke cti, neco pro ty mlade delat.

Ti nemecti representanti jsou vetsinou kluci z vesnic, ktere ctizadostivost privedla az do Bundesligy.

0 0
možnosti
Foto

Určitě se shodneme v tom, že profesionální fotbal (ani jiný sport) se penězmi ze vstupného neuživí. Tudíž se bavíme o balíku peněz z dotací, od sponzorů, z reklam, z TV přenosů atd.

Ten "balík" je víceméně konstantní a víme, že na celkovou sumu téměř nemá vliv počet profesionálních družstev či jejich hráčů. Jeho rozdělování se řídí úspěšností v té nejvyšší soutěži, resp. zájmem a sledovaností, což kluby nutí k neustálému nákupu hotových "posil" na úkor výchovy vlastních. Když si spočtete počty vlastních odchovanců v prvoligových týmech, tak vidíte, že jsme v začarovaném kruhu.

Obávám se, že ČR je stát s největším počtem profesionálů na počet obyvatel.

Počítejme: 16 týmů liga + 16 týmů NFL + 18 týmů ČFL + 16 týmů MFL + 12 U21 Čechy + 8 U21 Morava = 86 profesionálních či "poloprofesionálních" týmů, což je evidentně příliš mnoho.

Na akademie a na práci s dětmi a mládeží pak zcela logicky moc peněz nezbývá.

0 0
možnosti

Nejde tak o počet klubů hrajících "profesionální" soutěže, ale o to kolik peněz tyto kluby vynaloží na práci s mládeží. Tak je dle mého zakopaný pes.

0 0
možnosti

Kdyby jenom v Cechach, ale dokonce v celem Cesku.

0 0
možnosti

Souhlas s technikou a tlakem na výsledky. Ale. Nevidím jediný důvod dotovat profesionální fotbal. A to ani mládežnický. Děti se mají vést ke sportu z jiného důvodu, ne z důvodu, že na nich někdo vydělá a oni si vydelaji. Pak se nejedná o sport ale o práci. Zadotuje mi stát skoleni? No sic bych se ani nedivil, že ano, ale je to špatne. Sport by měl být dotován pouze jako zájmová činnost, platit třeba halu, prostory atd. Nevím, proč když nechci mít z dítěte vrcholového sportovce (nebo chci, ale pokud dítě bude chtít), proč bych měl jeho sport platit a dite, které se má stát profikem (s nejistým výsledkem) má mít většinu věcí zdarma.to se týká všech sportů. Řešením není nutit děti do profi, resenim je ukázat a zlevnit neprofesionální sport a pokud se uvidí, že má dítě talent, ze ho to baví, tak si jistě nějaký profi klub najde. Který časem vydělá na jeho prodeji, reklamě...

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi až na to, že onen "neprofesionální" sport se moc zlevnit nedá. Aby státní dotace šly profesionálům je přímo nemravné - s tím asi většina z nás souhlasí. Ale nějak nevidím žádný nástroj, který by právě ty profesionální kluby přinutil k větším výdajům na děti a mládež.

0 0
možnosti

Největším problémem při výchově mladých fotbalistů je ten, že se jim až příliš brzy berou iluze o fotbalu a radost ze hry. Až moc se tlačí na povinnosti a nebere se zřetel na rozvoj vlastního myšlení. Přirovnal bych to k systému našeho školství, kdy je často požadavek na žáky něco strojově biflovat, ale nikdo je neučí samostatnému myšlení, rozhodování a zájmu o učivo. Fotbal je v prvé řadě hra. Pokud fotbal přestane být hrou a začnou se do toho promítat ambice rodičů, trenérů, sponzorů a majitelů klubů je to z dlouhodobého hlediska neperspektivní.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS